Májusi hírlevél (2017)

Pályázatok
  1. A dm 2017-ben is szeretné felhívni a figyelmet a helyi kezdeményezések jelentőségére, ezért pályázatot ír ki civil szervezetek számára, melyen a nyertes projektek 500-500 ezer forintos támogatást nyerhetnek el.

A pályázatra 2017-ben is civil szervezetek projektötleteit várja a drogéria, melyek az alábbi kategóriákhoz kapcsolódhatnak: egészséges életmódra nevelést népszerűsítő programok, szociálisan hátrányos helyzetben élő családok és gyermekek támogatása, környezettudatos életmódra, szemléletre nevelés.

A Magyar Adományozói Fórum szakmai partnerként segíti a vállalatot a pályázatok értékelésében. A szervezeteket a MAF az elért pontszámok szerint rangsorolva továbbítja a dm Kft. zsűrijének, akik felülvizsgálják az eredményeket.  A kiválasztott 30 projektre pedig a nagyközönség is szavazhat júliusban, melyek közül a dm 10 pályázatot támogat 500-500 ezer forint hozzájárulással.

A jelentkezők 2017. május 2.- május 31-ig adhatják be projektjeiket a https://www.dm-egyuttegymasert.hu/hu/Jotettekkel-e..., a részletes pályázati kiírás: http://hirlevel.ckh.hu/sites/default/files/palyazati_felhivas_es_utmutato_2017.pdf

           2.   Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdet „Nemzedékek értéke – Értékes nemzedékek” címmel.

A pályázat célja
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatni kíván olyan rendezvényeket, programokat, kiállításokat, kreatív akciókat, modell értékű projekteket, amelyek több hónapos programsorozatba ágyazottan, a fiatal korosztályt bevonva, az idősek szabadidős, kulturális programokban való részvételével valósulnak meg, s amelyek révén a különböző nemzedékek együttes értékteremtő tevékenysége érvényesül.
A pályázat célja a kistelepüléseken élő idősek és tőlük távol élő fiatalabb családtagjaik kapcsolattartásának elmélyítése. Olyan idősszervezetek pályázatát várjuk, amelyek egyházi szervezetekkel és/vagy önkormányzatokkal együttműködve kistérségi szinten több település idős lakosait bevonva valósítanának meg a megvalósítási időszakon át tartó programsorozatot az elszármazott családtagok meghívásával, s az idősek és fiatalok aktív részvételével. Cél, hogy az egymástól távol élő családtagok találkozásait elősegítsék, kapcsolatuk erősítését segítsék a közös tevékenységek, programok révén.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. május 29.  23.59 óra 
A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 40 000 000 Ft

Részletek:

http://www.emet.gov.hu/felhivasok/_nemzedekek_erte...

Figyelem csalók!

Újabb, civil szervezeteket megtévesztő ügy

Egy éve röppent fel a hír egy cégről, amely azzal zsarolt civil szervezeteket, hogy ha nem fizetnek, akkor átláthatatlan, támogatásra nem javasolt szervezetként fogják feltüntetni őket egy honlapon.

2016 végén, november-december környékén egy cég több kisebb civil szervezetet is felhívott azzal, hogy lenne egy ajánlata: megjelenést biztosítana egy nemsokára induló honlapon, ami segíthet begyűjteni az szja 1 százalékokat. A telefonáló törvényekre hivatkozva arról beszélt, hogy az alapítványoknak közzé kell tenniük a gazdálkodásukat, átláthatónak kell lenniük, ebben pedig ők segíthetnek, és közzéteszik, hogy az adott szervezet mennyire átlátható – amennyiben szerződést kötnek a céggel.

Volt olyan alapítvány, amit azzal kerestek fel, hogy már átnézték a gazdálkodásukat, és ki is tették őket a honlapra mint átláthatóan gazdálkodó szervezetet, de ahhoz, hogy fenn is maradjanak, kötni kellene egy szerződést, és elkérnének 25-60 ezer forintot egy évre.

A legfrissebb információink szerint a cég most azzal próbálkozik, hogy megállapodásuk van az Országos Bírósági Hivatallal  a civil szervezetek ügyeinek intézésére. A Törvényszéktől kapott tájékoztatás alapján ilyen megállapodás nem került megkötésre, minden ügyet a Törvényszékek intéznek.

Ha bárkit ilyen témában a A&E Média Goup Kft. megkeresne, kérjük jelezze felénk, mert szeretnénk törvényesen is tenni a csalás ellen!

RENDEZVÉNYEK

Műhelymunka
2017. május 24-én 15 órakor Civil Közösségek Házában (Szent István tér 17) folytatjuk a közös gondolkodást az I. Pécsi Tanuló Fesztiválról.
A műhelymunka meghívóját csatoltan mellékeljük. http://hirlevel.ckh.hu/sites/default/files/meghivo_2_muhely.pdf
Részvételi szándékát kérjük május 23-án 12 óráig jelezze az infoatckh.hu  címen.
Minden érdeklődőt várunk!

A Civil Support adománygyűjtési tréning

Az elmúlt években a jótékonyságnak számos új formája jelent meg hazánkban a közösségi finanszírozástól kezdve az élmény- és kihívásalapú adományozáson át, a felelősségvállalásra épülő vállalati programokig. Workshopunkon nemcsak a forrásteremtés alapjaival ismerkedhetsz meg, hanem kampányok vizsgálatán keresztül értheted meg az új típusú adománygyűjtési technikáknak a mozgatórugóit.

A tréning felépítése: http://hirlevel.ckh.hu/sites/default/files/adomanygyujtesi_trening_pecsett.pdf

A tréning önköltséges, min. 15 fő jelentkezése esetén indul. Az egésznapos tréning költsége: 8500 Ft/ fő.

Időpont: 2017. június 2, péntek 9-17 óráig.

Helyszín: Civil Közösségek Háza (Szent István tér 17).

Jelentkezni május 23-án, 16 óráig a bmcicatckh.hu címen lehet.

 

HASZNOS INFORMÁCIÓK
 

Felhívjuk a szervezetek figyelmét, hogy megváltozott a számviteli beszámolók formanyomtatványa.

Az egyszeres könyvvitel vezető szervezetek a pk - 241 nyomtatványt keressék, a kettős könyvvitelt vezető szervezetek a pk-242 számú nyomtatványon kell, hogy benyújtsák a beszámolót. Mindkét nyomtatványnak van papír alapú és elektronikusan változata is. Továbbra is beadható elektronikusan és papír alapon is, kivétel azok a szervezetek, akik törvényi előírások miatt kötelezettek az elektronikus beadásra. Az űrlapok megszokott módon az ÁNYK-ban elérhetőek.

Az elkészítési határidő május 31.

 

 

Programok:

A Magyar Páneurópa Unió Pécs-Baranyai Szervezete "Viharos idők Európában" című előadásra hívja az érdeklődőket.

Előadó: Karl von Habsburg a Nemzetközi Páneurópa Unió alelnöke.

Helyszín:Pécs, Városháza

Időpont: 2017. május 11. 17 óra

http://hirlevel.ckh.hu/sites/default/files/paneu-meghivojav2.pdf

Május 9-én, kedden 16:30  - Somló Bódog Társadalomtudományi Kör

Az írástudók árulása? címmel beszélgetés a magyar értelmiség szerepéről, felelősségéről, esélyeiről.

Közreműködik: Bánkuti Gábor történész (PTE); Wildmann János teológus, közgazdász (Wesley János Lelkészképző Főiskola)

A beszélgetést vezeti: Erdős Zoltán történész PhD-hallgató

Május 10.-13.  - Születés Hete 2017

Ingyenes rendezvénysorozat babát tervező pároknak, várandós kismamáknak, kispapáknak, kisbabás anyukáknak és apukáknak, illetve az őket támogató családtagoknak.

Részletes program a ’Születés Hete Pécs’ Facebook oldalon, illetve a lactateam.hu weboldalon! 

Május 20-án, szombaton 15 óra - Pécsi Művészkör

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író születésének 100. évfordulója.

Anyák napi ünnep a Művészkör tagjai saját verseinek tolmácsolásával.

A Kisház Kávézó mindenkit szeretettel vár a Civil Közösségek Háza udvarában (Pécs, Szent István tér 17.)