Hírlevél 8.

A Baranya Megyei Civil Információs Centrum november-decemberi hírlevele

 

HÍREK

 

Erősítik a pécsi közösségszöveteket

A Nevelők Háza Egyesület 2013. november 1-jétől PecsWork- közösségszövetek a városban címmel, NCTA-2013-4193-M2 számmal makro projektet indít a Norvég Civil Alap Támogatásával.

A projekt célja Pécs városában és vonzáskörzetében működő városrészi szolgáltató központok és a környezetükben tevékenykedő közösségi alapú kezdeményezések fejlesztés, és a fejlesztésbe vont szervezetek hálózati együttműködésének kialakítása annak érdekében, hogy az alulról jövő közösségi kezdeményezések képessé váljanak céljaik, érdekeik artikulálására s a városrészi központok a közösségi igények szolgálatába állva, a helyi szükségleteken alapuló szolgáltatások mentén szerveződjenek.

A projektben együttműködő partnerek: Oslo and Akershus University College of Applied Sciences, és a 3. Szektor Közhasznú Alapítvány.

A projekt 2013. november 1. és 2015. október 31. között, 138 286,02 euróból valósul meg.  Bővebben..

Törvénymódosítás és NEA pályázat: újabb lehetőségek a civil szervezetek számára

A civil szervezetek kiszámítható működését segíti az Országgyűlés elé került az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslat, és a 2014. évi NEA pályázatok korai megjelenése. Bővebben..

Részletes vitára várnak a Civil törvény egyes fejezetei

A módosításokat a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépése tette indokolttá.

A változtatások érintik az 1%-os szabályokat, a civil szervezetek végelszámolási és törlési eljárását stb., egyszóval jelentős hatással lesznek a szervezetek működésére.

A törvényjavaslat megtekinthető az Országgyűlés honlapján.

 

PÁLYÁZATOK

 

2014. évi nemzetiségi támogatások

Új felhívások jelentek meg a Nemzetiségi támogatások keretében. Támogatást négy kategóriában lehet igényelni. A programok célja a Magyarország területén élő nemzetiségi csoportok nyelvének, kulturális hagyományainak, szellemi és tárgyi örökségük méltó ápolásának segítése. 2013-ban a program keretében 863 pályázat összesen 234 997 553 Ft támogatásban részesült.

A pályázatok beadási határideje 2013. november 10.

Bővebb információ..

 

Megjelentek a Nemzeti Együttműködési Alap 2014. évi pályázatai

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő kiírta a 2014. évi Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatokat. A kiírásokat a Közösségi környezet kollégium, a Mobilitás és alkalmazkodás kollégium, a Nemzeti összetartozás kollégium, a Társadalmi felelősségvállalás kollégium és az Új nemzedékek jövőjéért kollégium megbízásából hirdették meg, és általános működési célú támogatásra, illetve szakmai célú programok támogatására is lehet pályázni.
A 2014. évi NEA pályázatok korai megjelentetésének célja, hogy a civil szervezetek működése kiszámíthatóbbá váljon, a társadalom által elismert és fontosnak tartott munkájukat biztonságban és kiszámítható módon végezhessék.
A támogatásokat a civil szervezetek visszatérítendő és vissza nem térítendő formában igényelhetik.
Működési célú pályázatokon elnyerhető összeg felső határa 3 millió forint, a szakmai célú pályázatok esetén pedig 2 millió forint.

Bővebb információ..

 

Európai Társadalmi Innovációs Verseny 2014 

Az Európai Bizottság második alkalommal hirdette meg az Európai Társadalmi Innovációs Versenyt (European Social Innovation Competition). A 2014-es verseny címe a "Az állások kihívása". Olyan innovatív projekteket várnak, amelyek segítik a munkaerőpiacra való belépést, valamint az új típusú munkák népszerűsítését.

Pályázók köre: Magánszemélyek, vállalkozások, civil szervezetek, informális csoportok.

Jelentkezési határidő: 2013. december 11.

Bővebb információ..

 

KPMG Felelős Társadalomért Program 2013 – Pályázat ingyenes üzleti, pénzügyi, informatikai szolgáltatásokra és működési támogatásra

A KPMG 2013-ban is meghirdeti Felelős Társadalomért Programját oktatási, egészségügyi és környezetvédelmi területen működő, Magyarországon bejegyzett, közhasznú non-profit szervezetek vagy civil alapítású társadalmi vállalkozások számára.

Pályázók köre: oktatási, egészségügyi és környezetvédelmi területen működő közhasznú non-profit szervezetek vagy civil alapítású társadalmi vállalkozások. Előnyt élveznek a hátrányos helyzetű gyermekek egészségét vagy pénzügyi, gazdasági fejlesztését kiemelten kezelő szervezetek.

A Pályázat nyertese részére a KPMG együttműködési lehetőséget kínál a 2014-es évre, amely az alábbi elemeket tartalmazza:

 1. Adomány működési költség támogatására – a KPMG által biztosított támogatási keret: minimum 250 000 Ft, maximum 750 000 Ft. A megpályázni kívánt összeget a pályázónak jeleznie kell a jelentkezéskor, de a támogatás mértékéről a zsűri dönt.
 2. Pro bono szolgáltatás – a KPMG a pénzbeli támogatás mellett pro bono – anyagi ellenszolgáltatás nélküli – szakmai szolgáltatást kínál az együttműködő szervezetnek az alábbi területeken:
  • Könyvvizsgálat
  • Adótanácsadás
  • Számviteli tanácsadás
  • Üzleti hatékonyság fejlesztése
  • Informatikai tanácsadás
  • Oktatás, tréning

A pályázat beadási határideje: 2013. december 10.

Bővebb információ..

Pályázat ifjúsági és közösségi információs pontok létrehozására és működtetésére művelődési és szabadidős szervezetek részére

A Kreateam Egyesület pályázati felhívást tett közzé közösségfejlesztés szempontjából lényeges szerepet betöltő helyi információs pontok kialakítására és működtetésére közösségi tereknek, művelődési és szabadidős szervezeteknek.

A pályázat célja, hogy már egyéb formában működő vagy kialakítás előtt álló ifjúsági, valamint közösségi információs pontok (KREAPONTOK) alakuljanak, hogy a helyi közösség számára lényeges információk egy helyen, helyi mentor segítségével elérhetőek legyenek.

Pályázók köre: 5000 fő alatti magyarországi települések önkormányzatai, ezek intézményei, illetve az adott településen működő civil szervezetek: egyesületek, alapítványok.

A pályázati konstrukcióban elnyerhető támogatás összege 990 000 Ft, amely az információs pont kialakításának, valamint a projekt időszak (6 hónap) alatti működtetésének szakmai költségeit fedezi.

A pályázat beadási határideje: A hiánytalanul kitöltött pályázati adatlapot, illetve a kötelező melléklet kizárólag elektronikus úton az infoatkreateamegyesulet.hu e-mail címre várjuk 2013. november 22-e éjfélig.

Bővebb információ..

 

PROGRAMOK

 

„Újabb lehetőségek a civil szervezetek számára” – Partnerségi Információs Nap

a Civil Közösségek Házában (Pécs, Szent István tér 17.) november 15-én 16 órától.

Program:

16.00-16.05 - Köszöntő
Vincze Csilla Anna, ügyvezető, Nevelők Háza Egyesület

16.05-16.30 - A civil szektort érintő kormányzati munka, eredmények, tervek
Morvay Levente, politikai főtanácsadó, EMMI képviselője

16.30-16.45 - A NEA 2014. évi pályázataival kapcsolatos tudnivalók
Gölcz Adél regionális tanácsadó, EMET

16.45-17.30 - A Civil Információs Centrum működése Baranya megyében
Fűri Ildikó szakmai vezető, Nevelők Háza Egyesület – CIC

Bővebb információ és jelentkezés: www.ckh.hu

 

PecsWork- közösségszövetek a városban NCTA-2013-4193-M2

NYITÓRENDEZVÉNY

2013. november 19. (kedd) 14 óra

Civil Közösségek Háza (Pécs, Szent István tér 17.)

Program:

14.00-14.15 Köszöntő

Vincze Csilla Anna ügyvezető igazgató, Nevelők Háza Egyesület

14.15-14.45 PecsWork - közösségszövetek a városban című projekt bemutatása

Végh Márta - szervezetfejlesztő

14.45-15.15 Civil Kapuk szerepe (kompetenciák, felelősségek)

Prucsiné Fűri Ildikó projektvezető

15.15-15.45 Szervezeti diagnózisok

Törkenczy Tibor - szervezetfejlesztő

15.45-16.15 A Kiskapuk szerepe a projektben

Pontyos Tamás - szervezetfejlesztő

16.15-17.00 Kérdések, válaszok

 

Élménypark?!

2013 decemberében, a fogyatékkal élők és az emberi jogok világnapjai alkalmából ismét megnyílik az ÉlményPark?!. Programunk célja a fiatalokban lévő előítéletek csökkentése, saját tapasztalati alapú tudás átadása hátrányos helyzetű csoportok tagjainak életéről, mindennapjairól. A program főszervezői a Baranya Megyei Család Esélyteremtési és Önkéntes Ház és Az emberség erejével Alapítvány, szakmai partnerek a Ki-Látás Alapítvány és a MásKépMás Alapítvány, a helyszínt pedig a Nevelők Háza Egyesület biztosítja.

Bővebben..