Hírlevél 5.

A Baranya Megyei Civil Információs Centrum május-júniusi hírlevele

HÍREK

Tájékoztató a civil szervezeteket terhelő - beszámolóikkal kapcsolatos - letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségről Bővebben..

Csaknem kétmilliárd forint támogatást kapnak civil és nemzetiségi szervezetek

Csaknem kétmilliárd forint támogatást kapnak civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap 2013. évi működési pályázatain és nemzetiségi szervezetek a számukra biztosított pályázati keretből - jelentette be kedden budapesti sajtótájékoztatóján Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Latorcai Csaba helyettes államtitkár. Bővebben..

NEA működési pályázatok eredményei

A 2013-as NEA működési pályázatok eredményei elérhetőek a megújult civil.info.hu weboldalon, az alábbi linken:http://civil.info.hu/web/nea/tamogatasok

Tájékoztatás a civil kedvezményezettek részére átutalt szja 1 %-os összeg felhasználásáról szóló 11KOZ számú közlemény benyújtási határidejéről
 
A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló, többször módosított 1996. évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szf. törvény) 6/C. § (1) bekezdése alapján a közleményt a kedvezményezettnek legkésőbb 2013. május 31-ig, kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül kell megküldenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére. Bővebben..

Egyre hatékonyabb pénzügyi fogyasztóvédelem - A PSZÁF és a civil szféra tevékenységét értékelő szakmai fórumról

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke által kibocsátott fogyasztóvédelmi rendeletek, ajánlások és vezetői körlevelek, illetve az azokhoz kapcsolódó átfogó fogyasztóvédelmi akciók hatékonyan szolgálhatják a pénzügyi fogyasztóvédelem ügyét - állapították meg a résztvevők a PSZÁF és a civil szféra fogyasztóvédelmi tevékenységét értékelő szakmai fórumon. Bővebben..

Példaértékű civil politika

Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hivatalában fogadta azt a szerb civilekből álló delegációt, amely azért érkezett Magyarországra, hogy tájékozódjon a magyarországi civil szervezetek helyzetéről, a civil politika jellegzetességeiről. Bővebben..

Jogszabályok és folyamatok egyszerűsítése az Emberi Erőforrások Minisztériumában

A kormány kifejezett szándéka a lakosság közigazgatásba vetett bizalmának visszaállítása, a bürokrácia okozta indokolatlan társadalmi terhek mérséklése. A cél eléréséhez jelentős lépést jelent a lakossági  adminisztratív terhek csökkentése.
Az Egyszerűsítési Program indítását 2011-ben rendelte el a kabinet a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként; 2013 közepére csaknem 230 ügyben kívánja egyszerűsíteni a lakosság életét a kormány. A program végrehajtásában gyakorlatilag minden tárca részt vesz. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) pályázatában 80-nál több, a Minisztérium főfelelősségébe tartozó eljárás egyszerűsítését vállalta az Államreform Operatív Program (ÁROP 1.2.6./A-2011-2012) támogatásával. Bővebben...

Európa a polgárokért - Pályázati eredmények

Megszülettek a pályázati eredmények a testvérvárosi találkozók alprogramban, melynek beadási határideje 2013. február elseje volt. A nyertes pályázók listája innen töltehtő le.

Kampány indul az európai önkéntesség népszerűsítésére

Országos kampányt indít az NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda az EVS - Európai Önkéntes Szolgálat népszerűsítésére. A Válassz egy kalandot! 18 és 30 év közötti fiatalokat céloz meg, és arra kívánja ösztönözni őket, éljenek a lehetőséggel és töltsenek el hosszabb-rövidebb időt külföldön önkéntesként. Bővebben...
 
Környezeti és társadalmi szempontból átgondolt hitelprogramot akarnak a civilek
Hat országos civil szervezet a Nemzeti Bank által bejelentett Növekedési Hitel Program fókuszálását és feltételekhez kötését javasolja a fenntartható fejlődés érdekében. A szervezetek ajánlják a hitelprogram kiterjesztését a nonprofit szervezetek gazdasági tevékenységeire, környezeti és szociális szűrők alkalmazását és a helyi gazdaság fejlesztésére való összpontosítását, valamint a későbbiekben hasonló program megfogalmazását a lakossági energiahatékonysági és megújuló energiás beruházásokra. Bővebben
 

PÁLYÁZATOK

A Nemzetközi Visegrádi Alap már várja a pályázatokat standard támogatásainak 2013-as második körére.

Pályázatot hirdet a Nemzetközi Visegrádi Alap standard támogatásainak 2013-as második körére. A pályázat keretében a kulturális együttműködések, tudományos eszmecserék és kutatások, oktatás, diákcsere, határokon átnyúló együttműködés, valamint turizmus területeken lehet támogatást igényelni. A projektek időtartama legfeljebb 12 hónap lehet. A támogatásra szánt keretösszeg 2,2 millió euró. Beadási határidő: 2013. szeptember 15. Bővebben..
 
A Nemzetközi Visegrádi Alap meghirdette 2013. júniusi határidejű kisösszegű támogatásokra kiírt pályázatát.

Meghirdette 2013. júniusi határidejű, kisösszegű támogatásokra kiírt pályázatát a Nemzetközi Visegrádi Alap. A pályázat keretében legfeljebb hat hónapos projekteket támogatnak. A következő kategóriákban lehet pályázni:

  • kulturális együttműködés;
  • tudományos eszmecserék és kutatások;
  • oktatás;
  • diákcsere;
  • határokon átnyúló együttműködés;
  • turizmus.

2013. évi Zöld Forrás pályázati felhívás

pályázata a környezet- és természetvédelmi céllal létrejött civil szervezetek részére, állami feladatok átvállalására, a Nemzeti Környezetvédelmi Program céljainak megvalósítása érdekében. Bővebben..

Elnéptelenedő települések romló társadalmi-gazdasági folyamatainak megfordítása TÁMOP-5.3.11-13/2

A kiírások célja, hogy a modellprogram keretében a helyi közösségben rejlő kreativitásra, szellemi és társadalmi kapacitásra építve, innovatív megközelítéssel kialakításra kerüljön egy a kedvezőtlen gazdasági és társadalmi folyamatok megfordítását célzó fejlesztési terv és kialakuljon a cselekvési tervben foglaltak megvalósításához szükséges közösség, társadalmi kapacitás.
A pályázati konstrukciók pilot projektek támogatásával hozzájárulnak a negatív gazdasági és társadalmi folyamatok kezdeti tüneteit mutató települések romló folyamatainak visszafordításához, az életminőség javításához a helyi társadalomban rejlő potenciálra építő akciók sorozatának megvalósításával. Bővebben..

LÉPJ! - Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013. évben pályázatot hirdet civil szervezetek számára.

A pályázat az elmúlt esztendők hagyományához híven olyan programok megvalósítását támogatja, melyek Pécs városát, mint a városlakók közös életének színterét helyezik a középpontba. A város helyszíne a sokszínű közösségi értékek egymás melletti létezésének, de az egymással szimbiózisban való alkotó munkálkodásának is. Bővebben..

PROGRAMOK

„AZ ÚJ CIVIL TÖRVÉNY ÉRTÉKELÉSE ÉS ELEMZÉSE” - az Ökotárs Alapítvány és a Nevelők Háza Egyesület közös rendezvénye

A kerekasztal-beszélgetés helye: Civil Közösségek Háza (Pécs, Szent István tér 17.) Ideje: 2013. június 14. 14.00

A FÓRUM PROGRAMTERVE:

1. Bevezető:
a. A házigazda köszöntője: Vincze Csilla ügyezető igazgató, Nevelők Háza Egyesület
b. A Civil-Társ program bemutatása; az új civil törvény előkészítésének folyamata és főbb pontjai (20 perc): Móra Veronika igazgató, Ökotárs Alapítvány
c. Hogyan kellene módosítani a civil szervezetekkel kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket? – elemzés és kutatási jelentés (30 perc): dr. Kolejanisz Márk jogi szakértő
Kávézünet (10 perc)

2. Széleskörű szekcióülés:
Moderált vita az elemző anyagról (60 perc): kérdések és válaszok
3. Kötetlen beszélgetés és visszajelzés
A résztvevők által javasolt, közérdeklődésre számot tartó kapcsolódó témákban.
*A résztvevők számától függően több párhuzamos szekcióülés is lehetséges. Bővebben...

A Civil Közösségek Háza májusi programja

A Baranyai Civil Korzó májusi száma