Hírlevél 14.

A Civil Információs Centrum novemberi-decemberi hírlevele

HÍREK

 

Ifjúsági közösségek létrejöttét támogatja az EMMI

 

Csaknem 16 millió forintos pályázati forrást fordít a kormány a jövőben az ifjúsági közösségek megerősítésére – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára az Ifjúsági Szakértői Egyeztető Fórum ülésén, kedden, Budapesten.

Schanda Tamás kiemelte: a Gyermek és Ifjúsági Alap által kiírt pályázat célja a fiatalabb korosztály részére és egyben aktív részvételével, legalább havi rendszerességgel megvalósuló értékközpontú és értékteremtő programsorozatok támogatása. Ezek ugyanis hozzájárulnak a gyermek- és ifjúsági közösségek létrejöttéhez és megerősítéséhez és egyben elősegítik a fiatalok társadalmi részvételét. Mint fogalmazott: az ifjúságpolitika kiemelt célja a fiatalok közösségeinek létrehozása és egyben megerősítése.

A pályázatra a civilek mellett pályázhatnak egyházi, határon innen és túli szervezetek egyaránt.

A pályázat a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapján érhető el: http://www.ncsszi.hu/hirek/105/news

Az Ifjúsági Szakértői Egyeztető Fórum 2013. március 20-án alakult meg, leginkább az ifjúsági ügyek társadalmi konzultációjának elősegítése érdekében. Testületébe meghívást kapott minden olyan ágazat, és szakterület, amely valamilyen módon összefüggésbe hozható az ifjúságpolitikai intézkedésekkel. Az ISZEF munkacsoportjaiban végzett munkát példaértékűnek tekintik a kormányzati szférában, a civil szférában, sőt az Európai Unióban is.

(Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)

forrás: kormany.hu

 

Elindul a FAIR pályázatkitöltő rendszer

 

2014. november 5-én indul a 2014-2020-as uniós pályázati források elérését lehetővé tevő informatikai rendszer, a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR) azaz a pályázati elektronikus ügyintézés felülete - jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára.

Az egységes informatikai rendszer segít majd abban, hogy egyetlen, személyre szabott felület segítségével tudják a pályázók kezelni a pályázatokhoz, projektekhez kapcsolódó különböző feladatokat; elsőként a FAIR az október 10-én meghirdetett első 9 pályázat beadását támogatja - jegyezte meg. Kiemelte: a rendszer legnagyobb újítása, hogy összeköttetésben áll néhány közhiteles adatbázissal - NAV, Cégbíróság, Földhivatal - így ezek segítségével automatikusan tudja lekérni a pályázó elektronikusan a szükséges dokumentumokat.

forrás: www.civil.info.hu

 

Minden tétel elkelt a Civil Liciten

 

Minden szolgáltatás gazdára talált a 7. Civil Licit fenntarthatósági aukción, mely így az eddigi évek legsikeresebb árverése lett. Közel három millió forint összértékben keltek el a civil szervezetek által felkínált szolgáltatások, melyekre nagy- és közepes vállalatok licitáltak november 12-én a KIOSK-ban.

Nagy licitcsatákat és óriási izgalmakat hozott a 7. Civil Licit fenntarthatósági árverés, melyen civil szervezetek kínálták fel a társadalmi és környezeti fenntarthatóságot szem előtt tartó üzleti szolgáltatásaikat vállalatok, közintézmények számára. A különleges árverésen az idei évben 12 szolgáltatás került kalapács alá, melyek közül mind gazdára is talált az eseményen. „Az eddigi legsikeresebb aukció volt az idei, hiszen több olyan tétel volt, melynek kikiáltási ára a licit során megduplázódott” – mondta el Kiss Gyöngyvér, a Civil Licit Alapítvány szóvivője. „Az aukción tapintható volt a vállalati igény a civil szervezetek üzleti szolgáltatásaira, hiszen több programért óriási licitharc alakult ki a vállalati vezetők között. Úgy látjuk, hogy évről évre egyre erőteljesebb a két szektor közös gondolkodásra és tettekre való igénye, mely a Civil Licit legfőbb missziója” – tette hozzá a szóvivő.

„A civil szervezetek Magyarországon, de más közép- és dél-kelet európai országban is sokkal több kihívással néznek szembe, mint valaha” – mondta el Franz Karl Prueller, az ERSTE Alapítvány felügyelőbizottsági tagja. „S noha egyre több együttműködés jön létre a civil és vállalati szektor között, még mindig igen hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy megfelelő támogatás mellett a civil szektor további szociális és kulturális fejlődést tudjon elérni. Különösen fontos megalapozni társadalmunkban a szektorok közötti kommunikációt és bizalmat. Ez az egyik oka annak, hogy az ERSTE Alapítvány a Civil Licitet támogatja, mely a mai alkalomból is látszott, hogy egy kiváló kezdeményezés a civil szervezetek számára, hogy bemutassák értékteremtő szolgáltatásaikat. Reméljük, hogy a mai napon a civilek és vállalatok egymásra találása egy hosszú távú együttműködés alapja lesz” – értékelt Franz Karl Prueller.

Az árverés egyik legsikeresebb és legnagyobb licitcsatát kivívó szolgáltatása az Autonómia Alapítvány által felkínált projekt volt, mely egy mélyszegénységben élő roma család otthonának felújításához kapcsolódóan kínált eladásra egy önkéntes programot. A tétel ára a licit során megnégyszereződött. Ugyancsak sikert aratott a Special Pécs Fogyatékosokért Alapítvány „Karrier másképp” elnevezésű érzékenyítő programja, a kikiáltási árak kétszeresén kelt el a Salva Vita Alapítvány különleges vacsorára invitáló, sérült emberek befogadására érzékenyítő programja; az Igazgyöngy Alapítvány „Környezettudatosság és megélhetés” címet viselő roma integrációt elősegítő önkéntes projektje, vagy a Messzelátó Egyesület „Öko ebédszünet” című szemléletformáló foglalkozása.

„Egy jól működő társadalom az együttműködésen alapul” – mondta el beszédjében Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, a program védnöke. „A kormányzati szervek, a piaci szféra szereplői, a civilek, az önkormányzatok együttműködése új értékeket teremthet. A civil társadalom és az üzleti szféra találkozásából mindkét oldal meríthet, ha egymást megismerik sokat tanulhatnak, sokat segíthetnek egymásnak és ebből a közös munkából az egész társadalom profitálhat” – fűzte hozzá a miniszteri biztos

„A civil szervezeteket missziójuk teszi felbecsülhetetlenné” – mondta el a licitet megnyitó beszédjében Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, a Civil Licit fővédnöke. A helyettes államtitkár kiemelte: „a civil szervezeteknek komoly küldetésük van, mérhetetlenül nagy szerepet vállalnak igen komoly társadalmi problémák kezelésében. Magyarország kormánya kiemelt figyelmet szentel minden olyan kezdeményezésnek, amely a gazdasági élet szereplői, a civil szervezetek és a kormányzati szféra közötti párbeszédet és együttműködést segíti, a meglevő társadalmi problémák megoldásának érdekében”.

A 7. Civil Licit aukción közel három millió forint értékű üzlet született. Sikeresen licitáltak az esemény során: az E.ON Hungária Zrt., a Gelbert Eco Print Kft., a BP Business Service Center, az Event and More Rendezvényügynökség, a Szerencsejáték Zrt., a Telenor Magyarország Zrt., az Erste Bank Hungary Zrt., az SRE Panorama Offices Kft., a BASF Hungária Kft. és a Nextent Informatika Zrt.

forrás: hrportal.hu

 

PÁLYÁZATOK

 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. pályázatot hirdet a pécsi civil szervezeteknek a pécsi Kodály Központ termeinek díjmentes használatára.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a 11/2013.(02.07.) számú határozatában döntött a Kodály Központ Új Működési Kódexének jóváhagyásáról.  A Működési Kódex 5. pontja rendelkezik a pályázati alapon történő teremhasználatról. A Működési Kódex 5. pontja szerint a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. elkészítette a pályázati felhívást az alábbiak szerint.

A Pályázat célja
A Kodály Központ az egyik legjelentősebb EKF-beruházásként 2010. december 16-óta nyitva áll a különböző professzionális, üzleti alapon szerveződő komoly- és könnyűzenei rendezvények szervezői számára, megnyitása óta a Dél-Dunántúl régió egyik legfontosabb hangverseny- és konferenciaközpontjává vált. Az új intézmény valódi léptékváltást jelent Pécs zenei- és konferenciaéletében, azonban ez a léptékváltás együtt jár azzal is, hogy a komolyabb tőkeerőt nélkülöző, jellemzően civil szerveződések számára az új épület nehezen hozzáférhető professzionális rendezvényeik lebonyolítására.
A pályázat kiírásának célja a pécsi civil szervezetek munkájának segítése azzal, hogy a Kodály Központ helyiségeit évente összesen 8 napra térítésmentesen biztosítja konferenciák illetve hangversenyek, koncertek szervezése céljából. A pályázaton a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. olyan szervezetek jelentkezését várja, amelyek a professzionális rendezvények megszervezéséhez, lebonyolításához megfelelő háttérrel rendelkeznek, de költségvetési kereteik vagy jótékonysági céljaik a Kodály Központ teremhasználati díjainak kifizetését nem teszik lehetővé.

A pályázat kiírásának általános rendje:

Annak érdekében, hogy a pályázó civil szervezetek számára könnyebb legyen az időbeni tervezés és megvalósítás, a Kodály-pályázat évente két alkalommal, két részletben, fél évados átfedéssel kerül meghirdetésre, mindig egy teljes évadra.

A 2014 második második kiírás során felhasználásra kerülő 4 napot jelen pályázati kiírás tartalmazza (Beadási határidő: 2015. január 12.), melyekre a 2015. március 1-től 2015. december 31-ig tartó időszakban tervezett programokkal lehet pályázni.

Pályázók köre
Pályázatot nyújthatnak be Pécs városban székhellyel bejegyzett civil szervezetek, egyesületek, alapítványok, vagy más székhelyen bejegyzett, de Pécsett tagszervezettel, telephellyel rendelkező szervezetek, ha a tagszervezet Pécsett, helyben folytat tevékenységet. Magánszemély civil szervezeten keresztül nyújthatja be pályázatát.

Nem nyújthatnak be pályázatot:
Gazdasági társaságok, közalapítványok, párt által alapított alapítványok, párt részvételével létrehozott egyesületek, szakszervezetek, munkaadói, munkavállalói és gazdasági érdekképviseleti szervezetek, egyházak, továbbá azok a civil szervezetek, melyek Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által valamely korábban megítélt támogatásról nem, vagy nem szabályszerűen számoltak el, vagy az elszámolást az Önkormányzat részben vagy egészében nem fogadta el, vagy korábbi támogatásra vonatkozó visszafizetési kötelezettségük keletkezett.

A benyújtható pályázatok száma: Egy szervezet csak 1 pályázatot nyújthat be.

további információ: www.ckh.hu

 

Erasmus+ Európai sporthét 2015 pályázatok

 

Az Európai Bizottság megadta a 2015-ös Európai Sporthéthez kapcsolódó Erasmus+ beadási határidőket. A sportesemények szervezésére és az együttműködési partnerségekre 2015. január 22-ig lehet pályázni.

 

Az Európai Sporthét célja a testmozgás és a sport népszerűsítése az Európai Unió országaiban. A 2015 szeptemberében megvalósuló egy hetes rendezvénysorozat során különböző, sporttal kapcsolatos események kerülnek megszervezésre, amelyet az Európai Bizottság koordinál.

Az Erasmus+ pályázaton belül a szervezetek az Európai Sporthét során megrendezendő non-profit sporteseményekre, valamint a kezdeményezést támogató együttműködési partnerségekre pályázhatnak.

Mindkét esetben a pályázatok beadási határideje: 2015. január 22.

A Sport kategória pályázatai központi (brüsszeli) beadásúak, ezeket az Európai Bizottság Végrehajtó Ügynöksége (EACEA) kezeli.

Továbi információk: European Week of Sport

 

Közös Alapon - program a közösségi alapítványok hazai elterjesztéséért

 

Eljött a cselekvés ideje: tegyen városáért, építsen közösségi alapítványt és pályázzon a KözösALAPON programhoz!

Intenzív és látványos szakaszához ért a közösségialapítvány-építés Magyarországon: a KözösALAPON program pályázatot írt ki december 2-án, amelyen az új közösségi intézmények kísérletező- és újító szellemiségű vezetőit, létrehozóit, motorjait, szervezőit keressük.

A jól működő közösségi alapítvány:

  • működésbe hozza a helyi közösség rejtett és kevésbé rejtett erőforrásait,
  • minden ott élőnek a felelős és demokratikus cselekvés lehetőségét kínálja,
  • valós helyi szükségletekre átláthatóan költi a pénzt,
  • döntési lehetőséget ad annak, aki pénzt ad.

Részletek:
http://kozosalapon.hu/hu/news/17/szervezzen_kozossegi_alapitvanyt_palyazat

Határidő: 2015. február 20.

forrás: www.nonprofit.hu