Hírlevél 12.

A Civil Információs Centrum júliusi-augusztusi hírlevele

 

HÍREK

 

Elérhető a jelentős költségvetési támogatásban részesülő civil szervezetek tisztségviselőinek vagyonnyilatkozati űrlapja
 

A Civil tv. 53/A. § (2) bekezdés alapján a jelentős költségvetési támogatásban részesülő civil szervezet nyilvántartás szerint képviseletre jogosult vezető tisztségviselőjét az (1) bekezdés szerinti feltétel teljesülését követően a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség fennállásáról és esedékességének időpontjáról szóló tájékoztató megküldésével a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter harmincnapos határidővel felhívja vagyonnyilatkozat tételére.

Június végén a vagyonnyilatkozat tételére kötelezettek részére kiküldésre kerültek felszólító levelek. A vagyonnyilatkozat nyomtatványa és kitöltési útmutatója elérhető a Civil Információs Portálon az alábbi linkeken, illetve az Intézze el oldalon.

Vagyonnyilatkozat nyomtatvány (DOC)
Vagyonnyilatkozat kitöltési útmutató (PDF)

 

Újdonságok a bírósági honlapon
 
 
Kibővítették és újrarendszerezték a civil szervezetekkel kapcsolatos anyagokat.

Részletes leírás készült pl. a civil szervezetek létrehozásának, változásának, megszűnésének és törlésének eljárásáról.

bővebben: birosag.hu

 

Civileket támogat a MagNet Bank
 
 
71 civil szervezet részesült abból a 24 millió forintból, amit a MagNet Bank ügyfelei osztottak szét a bank weblapján keresztül az általuk kiválasztott civil szervezetre leadott szavazataikkal.

Két hónapon át szavazhattak a MagNet Magyar Közösségi Bank ügyfelei arról, hová kerüljön a bank előző évi tiszta nyereségének közösségi célokra felajánlott 10 százaléka. Idén ötödik alkalommal dőlt el több millió forint sorsa úgy, hogy a MagNet-ügyfelek a pénztárcájuk kinyitása nélkül segíthettek alapítványoknak, egyesületeknek. 21.618 ügyfélnek volt lehetősége szavazni, a 71 szervezet közel fele, 33 civil szerveződés kapta meg az általa igényelt összeg 100 százalékát a szavazatok nyomán, sokan pedig 50 százalék fölötti eredménnyel zártak.

A MagNet ügyfelei az átláthatóság jegyében minden évben, postai levélben értesülnek arról, mennyi a Bank adózott, tiszta nyeresége, és ők pontosan hány forinttal járultak ehhez hozzá - e nyereség 10 százalékának rájuk eső része felett rendelkezhettek az általuk választott civil szervezet javára idén is. Az öt év alatt így összesen 134.500.770 forinttal segítettek több, mint 150 különböző alapítványon és egyesületen.

A MagNet közösségfejlesztési igazgatója, Molnár Csaba az eredményekkel kapcsolatban elmondta: "Izgalommal vártuk a KAP szavazás kezdetét, a szavazási időszakban pedig naponta többször néztük meg, melyik szervezet hogyan áll a gyűjtéssel, és nagyon szurkoltunk, hogy minél többen elérjék a célul kitűzött összeget. Boldogok vagyunk, hogy egyedülálló kezdeményezésünkkel tehetünk valamit a hazai civil szféráért, és első magyar közösségi bankként hatékonyan segíthetünk, állhatunk ki közösségi célok mellett. A KAP programmal ráadásul ezt ügyfeleink hozzájárulásával úgy tehetjük meg, hogy számukra ez nem jelent költséget."

 

PROGRAMOK

 

FIGYELEM! VÁLTOZÁS!

 

A LÉPJ! - Légy Pécs jövője! - II. körös pályázatok űrlapja megváltozott, rövidesen felkerül a http://varoslako.pecs.hu/civil_elet/ oldalra.
Az augusztus 25-re tervezett pályázati tájékoztató elmarad, várhatóan szeptember első hetében kerül megrendezésre.
Az új beadási határidő várhatóan szeptember 12. lesz.