Hírlevél 10.

A Civil Információs Centrum március-áprilisi hírlevele

 

HÍREK

 

1057 szakmai program sikerét alapozza meg a Nemzeti Együttműködési Alap

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) nemrégiben lezárult működési pályázatai után a szakmai pályázatok eredményei is megszülettek. A döntéssel a NEA 1057 db szakmai program sikerét alapozza meg a rendelkezésre álló, mintegy 953,16 millió forintos keretösszeg szétosztásával.

A szakmai pályázatok esetében programokra lehetett támogatási igényt benyújtani a 2013 végén lezárult határidőig. A kollégiumok február 5-én született döntése értelmében a 4944 db beérkezett pályázatból több mint négyezer érvényes szakmai pályázat közel negyedének megvalósulását támogatja a NEA. A támogatás mértéke egy-egy szervezet esetében negyedmillió és hárommillió forint közötti értékben mozog, átlagosan mintegy 900 ezer forint költségvetési forrást jelent pályázatonként.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a civil szervezetek közel fele 500 ezer forint alatti bevételből gazdálkodik évente. A támogatásban részesülő, nyertes pályázók akár már februárban szerződést tudnak kötni, a szerződéskötéshez szükséges csomagok postázása már megkezdődött.

Az eredmények letölthetőek a Civil Információs Portálról.

 

Letölthetőek az 1%-os felhasználásáról szóló közlemények

A személyi jövedelemadó meghatározott részében az adózó rendelkezése szerint részesített, jogutód nélkül megszűnő kedvezményezettnek átutalt összeg felhasználásáról szóló közlemény innen, a

12KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról  innen tölthető le.

Utóbbi közleményt a 2013. december 31-i állapotoknak megfelelően a kedvezményezettnek legkésőbb 2014. június 2-áig (tekintettel arra, hogy 2014. május 31-e munkaszüneti napra esik) kizárólag elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül kell megküldenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

 (Útmutató nonprofit szervezetek részére – SZJA 1% fogadása)

 

A fel nem ajánlott SZJA 1%-okat is a civil szervezetek számára biztosítja a Kormány

Az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság jelzi, hogy a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) által tett kezdeményezés – miszerint a fel nem ajánlott SZJA 1%-ok is a civil szervezethez jussanak el – már megvalósult a gyakorlatban, hiszen az Országgyűlés már tavaly évvégén elfogadta az ezzel kapcsolatos jogszabályi módosításokat.

Az egyesület felvetése már okafogyott, hiszen az Országgyűlés 2013-ban elfogadta azt a törvénymódosítást, amely alapján 2015. évtől a kizárólag civil szervezeteket támogató Nemzeti Együttműködési Alapba (NEA) kerül a fel nem ajánlott SZJA 1%-oknak megfelelő összeg. Így a NEA egyszerűsített pályázatain keresztül az SZJA 1%-okért folytatott versenyből egyébként kiszoruló, hátrányos célcsoportokat segítő civil szervezetek – a VGYKE javaslatánál – jóval szélesebb köre számára válik elérhetővé ez a forrás.

 

Civil szervezetek adózási szabályai 2014-ben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megjelentette 13. információs füzetét. A „Civil szervezetek: egyesületek, köztestületek, (köz)alapítványok adózásának alapvető szabályai 2014"  kiadvány tartalmazza a Ptk., a Civil tv., illetve egyéb jogszabályok civil szervezetek számára fontos alapvető adózási előírásait. Az információs füzet itt letölthető a Civil Információs Portálról.

 

2014. február 26. és március 12. között 6 kérdéscsoportban 33 kérdésre várja a válaszokat a Civilkomp Alapítvány. A NEA támogatással végzett felmérés során azt vizsgálják, hogy vajon milyen irányú az igénye és mekkora a hajlandósága a civil szektor szereplőinek a társadalmi ügyek piacán való hatékonyabb részvételre. A felmérés eredményét az 1. Filantrópiamarketing konferencia keretében ismertetjük 2014. március 28-án, Budapesten.Bővebben..

 

PÁLYÁZATOK

 

Az Invitel InnoMax Díj nonprofit és civil kategória

Az Invitel Távközlési Zrt. (2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10.) idén immár ötödik alkalommal hirdeti meg az InnoMax pályázatot.
Az Invitel fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson azoknak a nonprofit és civil szervezeteknek, amelyek saját fejlesztési projektjeikhez keresnek támogatót. Az Invitel nem pénz formájában, hanem a korszerű üzleti tele- és infokommunikációs szolgáltatásaival kívánja támogatni ezen projektötleteket.
A pályázó szervezetek az Invitel szolgáltatásai közül 500 000 forint értékben használhatják fel azokat a termékeket, szolgáltatásokat, amelyekre szükségük van projekt ötletük megvalósításához. Bővebben..

 

A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM PÁLYÁZATI KIÍRÁSA MAGYAR CIVIL SZERVEZETEK NEMZETKÖZI FEJLESZTÉSI PROJEKTJEINEK TÁMOGATÁSA TÁRGYÁBAN

A pályázat kódszáma: KÜM-2014-1

Pályázat az alábbi relációk valamelyikét érintően a következő kiemelt nemzetközi fejlesztési területekre nyújtható be:
1.1 Relációk:
a) Szubszaharai Afrika (az afrikai államok, kivéve Marokkó, Tunézia, Líbia, Algéria, Egyiptom és DAK),
b) Nyugat-Balkán (Szerbia, BiH, Koszovó, Albánia),
c) Kelet-Európa (Moldova, Ukrajna),
d) Délkelet-Ázsia (Kambodzsa, Laosz, Vietnam, Mianmar).
1.2. Támogatott szektorok, tevékenységi körök:
a) intézményfejlesztés (demokratikus, jogállami berendezkedés megszilárdítása, átalakulási és nemzetközi integrációs tapasztalatok átadása, jó kormányzás, állami, önkormányzati és ágazati intézményfejlesztés, kapacitásépítés, civil szervezetek erősítése);
b) zöldkultúra, zöldgazdaság, környezet- és klímavédelem (vidék- és városfejlesztés, élelmezésbiztonság, fenntartható mezőgazdasági termelőkapacitások fejlesztése, fenntartható vízgazdálkodás, szanitáció, klímaváltozás negatív hatásaival szembeni védekezés);
c) humán erőforrások és kapacitások fejlesztése (oktatás, egészségügy, kultúra, esélyegyenlőség, kisebbségek és sérülékeny csoportok védelme, szociális intézményfejlesztés, tudományos ismeretek és kapcsolatok). Bővebben..

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Ökumenikus Segélyszervezet TANDEM Fejlesztési Alap pályázati programjához harmadik kiírás - 2014

A pályázati program a VELUX Alapítványok támogatásával és a DanChurchAid közreműködésével valósul meg.

A PÁLYÁZATI PROGRAM HÁTTERE
Az Ökumenikus Segélyszervezet (továbbiakban: Támogató) "TANDEM Fejlesztési Alap" néven 2012-ben pályázati programot indított, melynek keretében 2012-2014 között több pályázati körben, vissza nem térítendő támogatásként összesen több mint 200 millió forinttal támogatja a magyarországi szociális szektort. Jelen (harmadik) kiírásban körülbelül 25-30 pályázat támogatására lesz mód.

A PÁLYÁZATI PROGRAM CÉLJA
A pályázati program átfogó célja a hátrányos helyzetű gyermekek és családok társadalmi reintegrációjának elősegítése és a magyar szociális ellátórendszer meglévő hiányosságainak pótlása.
A támogatás konkrét célkitűzése gyermekek és szüleik azon képességeinek a fejlesztése, mely révén az információs társadalomban jelentkező modernizációs veszélyekkel szemben minél inkább felkészültebbek, védettebbek lehetnek. Bővebben:

 

Civil Sziget pályázati felhívás

A Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. (továbbiakban Iroda) pályázatot hirdet civil szervezetek és a civil társadalommal együttműködő közintézmények számára a Sziget 2014 fesztiválon (2014. augusztus 13-18.) a fesztivál Civil Sziget elnevezésű programhelyszínén való megjelenésre. Bővebben..

 

A KÖZMŰVELŐDÉS ÉS NÉPMŰVÉSZET KOLLÉGIUMA NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

Közművelődési és népművészeti szakmai támogatások

Pályázati cél: Megyei, országos, és nemzetközi hatókörű közművelődési és népművészeti: nagyrendezvények (programonként legalább 1 millió Ft összköltségvetésű), kiállítások (programonként legalább 1 millió Ft összköltségvetésű), fesztiválok (programonként legalább 1 millió Ft összköltségvetésű), valamint szakmai konferenciák megrendezésére. Bővebben..

 

PROGRAMOK

 

A Civil Közösségek Háza márciusi programja: http://www.ckh.hu/programok/2014-03

 

Európa a polgárokért program 2014–2020 – az új programról civileknek és önkormányzatoknak

Az Európa a polgárokért programhoz kapcsolódóan a Europe Direct | Baranya Megyei Európai Információs Pont a Tempus Közalapítvánnyal és a Nevelők Háza Egyesület | Baranya Megyei Civil Információs Centrummal közösen információs napot szervez Pécsett a Civil Közösségek Házában 2014. március 4-én, 13 órától.

Az Európa a polgárokért elnevezésű program különböző országok állampolgárainak és szervezeteinek együtt-működését támogatja, így a találkozások, közös akciók során együtt alakíthatják ki saját elképzelésüket egy nemzeteken túlmutató, de a sokszínűséget tiszteletben tartó európai környezetről. A program célja, hogy se-gítse a polgárokat az EU, a közös történelem és a sokszínűség jobb megértésében, illetve hogy elősegítse az európai polgárság fogalmának jobb megértését, a polgári és demokratikus részvétel feltételeit.

Négy pályázati típusra lehet a projekteket benyújtani: európai emlékezet; testvérvárosi találko-zók; tematikus hálózatok és civil társadalmi szervezetek által kezdeményezett projektek.

KIKNEK SZÓL A PROGRAM?
- helyi/regionális hatóságok
- non-profit szervezetek, civil társadalmi szervezetek
- települési önkormányzatok
- kutatóintézetek
- testvérvárosi társulások
- helyi hatóságokat képviselő non-profit szervezetek, szövetségek
- oktatási, kulturális intézetek

Program
12.30 Regisztráció
13.00–15.00 VELÉNYI Réka | Tempus Közalapítvány, a program magyarországi koordinátora
15.00– Résztvevők kérdései

A rendezvényen való részvétel díjtalan, előzetes regisztráció azonban szükséges!

A rendezvény vendéglátást nem tartalmaz.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Partnerségi Információs Nap

Tisztelettel meghívjuk Önt 2014. március 7-én, pénteken 14 órára

PARTNERSÉGI INFORMÁCIÓS NAPUNKRA

aCivil Közösségek Házába  (Pécs, Szent István tér 17.)

2014. március 15-én hatályba lép az új Polgári Törvénykönyv, valamint a 2011. évi CLXXV. törvény, közismert nevén a Civil Törvény módosítása. Mindkét törvény jelentős változást hoz a szervezetek életében, működésében.

A Partnerségi Információs Nap témái:

A Ptk. civil szervezeteket érintő változásai
• Mi változik a Civil Törvényben?
• A közhasznúság feltételei a bírói gyakorlatban

Vendégünk lesz: dr. Fajcsi Tiborné dr. Prekáczka Judit titkár – Pécsi Törvényszék

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Kérjük, hogy részvételi szándékát 2014. március 5-ig a bmcicatckh.hu címen jelezze!

 

Mozgasd be a világod! - Műhelynap civileknek Pécsett

 

  • Civil szervezetben dolgozol, illetve aktív állampolgárnak tartod magadat?
  • Szeretnéd, ha láthatóbbak lennének a jó civil kezdeményezések?
  • Fontosnak tartod a nehéz helyzetű emberek jogainak védelmét?
  • Nyitott vagy új emberekre, szervezetekre, eszközökre a munkád hatékonyságának növelése érdekében?
  • Hiszed, hogy gyűlölet helyett megismerésnek és együttműködésnek kell meghatároznia életünket?

Akkor ne hagyd ki a „Mozgasd be a világod!” műhelynapot, amely civil szervezetek, alulról jövő kezdeményezések képviselői számára ugyanúgy nyitott, mint bárkinek, aki aktív állampolgárként részt kíván venni a világunk alakításában. A műhelymunka során kistelepülési és városi közösségekben, fiatalok és idősek által egyaránt hasznosítható, akár fillérekből is elindítható kezdeményezéseket, újszerű módszereket vetünk fel és dolgozunk ki közösen veletek. A Norvég Civil Támogatási Alap által szervezett programon több olyan közelmúltbeli civil akciót ismerhetsz és vitathatsz meg a többi résztvevővel, amelyek eszközei, szempontjai a te munkádat is hatékonyabbá, láthatóbbá tehetik.

Számos olyan kapcsolattal, ötlettel gazdagodhatsz, amelyek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy sikeres pályázatokat tudj benyújtani a Norvég Civil Támogatási Alap aktuális és későbbi pályázati kiírásaira.

Helyszín: Civil Közösségek Háza – Pécs, Szent István tér 17.

Időpont: 2014. március 31. 11:00 – 16:00

Program:

  •  konkrét civil akciók kiscsoportos megvitatása – a példák alapján általánosan használható eszközök, szempontok meghatározása;
  • szempontok, eszközök terület szerinti gyakorlatközpontú kidolgozása;
  • Pécsi Szín-Tér Egyesület egy akciójának bemutatása, ahhoz kapcsolódóan kihívások, kérdések felvetése;
  • a felvetett kihívások, problémák kezelési lehetőségeinek kiscsoportos kidolgozása hasonló típusú, más közösségekben megvalósítható jövőbeni akciókra vonatkozóan

A részvétel díjmentes, de előzetes jelentkezéshez kötött!

A résztvevők számára az ebédet Cserdi község lakói önkéntes felajánlásként biztosítják. A kávészünetek a Budapest Bike Maffia közreműködésével fognak megvalósulni.

Jelentkezési határidő: 2014. március 15. – A résztvevők száma korlátozott, így túljelentkezés esetén a korábbi jelentkezők előnyt élveznek.

Annak érdekében, hogy a műhelymunkát minél inkább a résztvevők igényei alapján tudjuk felépíteni, kérjük, töltsd ki a rövid jelentkezési lapot, elérhető itt

https://docs.google.com/forms/d/1r72QlQJj7puOtYr-K5DJCKeTHO3mCkX_Ltb7cZW...

Ha kérdésed merül fel a program kapcsán, írj emailt az autonomiaatnorvegcivilalap.hu címre.