Hírlevél 1.

Civil Információs Centrum

Baranya megye

HÍRLEVÉL

2012. szeptember

 

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (továbbiakban: Civil törvény) 51. § (1) bekezdése szerint a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter a civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, továbbá az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatások szabályszerű felhasználásának elősegítése érdekében civil információs centrumokat működtet.
A cím használata 2012. július 1-jétől 2014. december 31-ig tartó időszakra szól. A pályázat nyertesei jogosultságot nyernek Civil Információs Centrum kialakítására az adott megyében és a Civil törvény 52. §-ában foglalt feladatok ellátására.

A címet a Nevelők Háza Egyesület nyerte el Baranya megyében.

Részletek: http://cic.ckh.hu/mi-a-civil-informacios-centrum

  PROGRAMOK
 

Indul a Könyv-Jelző program

A LÉPJ! – Légy Pécs Jövője! program keretein belül a 3. Szektor Alapítvány Könyv-Jelző projektje is támogatást kapott.

A Könyv-Jelző program fő törekvése a hagyományos könyvolvasás népszerűsítése mellett egy városi könyvcsere-mozgalom elindítása, mely három részből áll:

Az Olvasóligetek kialakításának célja megmutatni az embereknek, hogy nem csak a plázákban vásárolva vagy a tévé előtt ülve tölthetik kellemesen a szabadidejüket.

A „Veszíts el egy könyvet!”  akció során bárki lehet önjelölt könyvtáros és bárkiből válhat olvasó. A program lényege, hogy a nyilvános helyeken elhagyott könyveket mások megtalálják, elolvassák, majd hasonlóképpen adják tovább.

A Csere-bere KönyvPontok olyan közintézményekben berendezett kis könyvsarkok, ahol az ott elhelyezett könyvekből bárki szabadon elviheti az őt érdeklőt, ha helyette otthagy egy másikat.

Részletek: http://www.ckh.hu/programok/konyv-jelzo

 

Diákcsemege – tanévkezdő fesztivál és Nemzeti Tanévnyitó Pécsett

Idén, szeptember 2-án Pécs ad otthont a Nemzeti tanévnyitónak. A hivatalos ünnepséget megelőzően délelőtt 10.30-tól egész napos, ingyenes rendezvények várnak mindenkit a Szent István téren a Diákcsemege - Tanévkezdő családi fesztiválon.

Részletek: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/diakcsemege-tanevkezdo-fesztival-es-nemzeti-tanevnyito-pecsett

 

Szeptemberben Állampolgári Részvétel Hete 2012

Az ÁRH kampányhét a közép-kelet európai hálózatok együttes és hangsúlyos megnyilatkozása annak érdekében, hogy az állampolgári részvétel problematikája erőteljesebben jelenjen meg az európai médiában, politikában és a civil társadalomban.

Az ÁRH legfontosabb célja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot teremtsen az állampolgári cselekvések lehetőségének, erejének, általában a civil részvételnek, egyúttal az erre a hétre koncentrálódó események súlyukkal felkeltsék a média figyelmét az eseménysorozatra, általában a közösségi részvételre, s hogy megszólítsák, felelősségvállalásra buzdítsák a politikusokat, helyi, országos és nemzetközi szinten.

Az ÁRH hivatalos honlapja: http://reszvetelhete.net/

Az ÁRH pécsi programjai: http://www.anket.hu/hirek/reszletek/1207

 

ELÉG JÓ SZÜLŐ – támogató csoport indul kis és nagygyermekes szülőknek pszichológusok vezetésével. A részvétel ingyenes, előzetes bejelentkezés szükséges.

Részletek: http://www.ckh.hu/sites/default/files/fajlok/2012/2012-09-21-eleg_jo_szulo2.pdf

 

MINDENNAPI PRAKTIKÁINK” - KREATÍV KLUB gyerekeknek és felnőtteknek

Szeretettel várunk minden érdeklődőt szeptemberben induló havi klubsorozatunkba, aki szeretne praktikus ötleteket, technikákat elsajátítani a kézműveskedés, az ajándékkészítés, az otthonszépítés és a háztartási hulladékok újrahasznosítása terén, továbbá szívesen megosztaná ötleteit másokkal is.

A program ingyenes és nyitott, folyamatosan csatlakozhatsz hozzánk!

Részletek: http://www.ckh.hu/sites/default/files/fajlok_projekt/2012/2012-01-17-mindennapipraktikaink.pdf

  PÁLYÁZATOK
 

Kerékpárosbarát Település 2012" pályázat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén hirdeti meg hatodik alkalommal a "Kerékpárosbarát Település" pályázatot, amely az önkormányzatok e téren alkalmazott példamutató intézkedéseit és kezdeményezéseit díjazza.

Határidő: szeptember 28.

Részletek: http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium, http://www.kertam.hu, http://www.kerekparozz.hu

 

A Poli-Farbe jótékonysági pályázata
Az idén 20 éves Poli-Farbe Vegyipari Kft., festék- és vakolatgyár jubileuma alkalmából jótékonysági programot hirdet. Közösségi terek (játszótér, óvoda, iskola, orvosi rendelő) felújítását kívánja támogatni saját gyártású termékeivel, festékeivel.

Határidő: szeptember 30.

 

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség pályázata „A Legjobb Női Munkahely 2011” cím elnyerésére

A 2011-es évre ötödik alkalommal kiírt "Legjobb Női Munkahely 2011 Pályázat" projekt célja, hogy rámutasson a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi szempontján túl a nők alkalmazásának gazdasági szükségszerűségére és jó példákat mutasson be, amelyeket más vállalkozások is átvehetnek. A példaként szereplő vállalkozásoknál a munkavállalóik érdekeit is figyelembe véve segítik a munka és a családi élet összeegyeztetését.

Határidő: október 30.
Részletek: http://www.legjobbnoimunkahely.hu/

 

Az Önkéntes Központ Alapítvány meghirdeti az Önkéntességért Díj 2012. pályázatot

Az ÖKA egyik alapvető célja volt mikor 2009‐ben létre hozta az Önkéntességért Díjat, hogy még többek számára vonzóvá tegye az önkéntes tevékenységet, és hogy az önkéntesség társadalmi megítélését még kedvezőbb irányba mozdítsa.
Az Önkéntes Központ Alapítvány az elmúlt évek hagyományaihoz híven az idén is meghirdeti az Önkéntességért Díj 2012. pályázatot.

Határidő: október 4.

Részletek: http://www.onkentes.hu/cikkek/oenkentessegert-dij-2012

 

Magyar civil szervezetek pályázhatnak ismét az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjára

Az ERSTE Alapítvány idén negyedik alkalommal hirdeti meg a Társadalmi Integrációs Díjat, melyre Közép-, és Délkelet-Európa 13 országból pályázhatnak civil szervezetek: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Magyarország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Moldávia, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia. A díjra olyan non-profit szervezetek jelentkezhetnek, akik hatékony, innovatív és fenntartható projekttel sikeresen küzdenek valamely hátrányos csoport társadalmi integrációjáért

Határidő: november 11.

Részletek: http://www.socialintegration.org/

 

Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok pályázati felhívása

Az Ökotárs Alapítvány az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal (DemNet) és a Kárpátok Alapítvány-Magyarországgal együttműködve a Svájci-Magyar Együttműködési Program forrásainak felhasználásával pályázatot hirdet civil szervezetek és marginalizált gyermekek továbbtanulásának támogatására.

Határidő: november 12.

Részletek: http://svajcivil.hu/node/29

 

DESZKTOP pályázat

A Tudatosan a Környezetünkért Egyesület a lakosság szemléletformálása mellett elkötelezett a szervezeti környezetvédelem meghonosítása és elterjesztése terén.

A Dél-Dunántúlon tevékenykedő szervezetek (hazai mikro-, kis- és középvállalkozások és azonos nagyságrendű intézmények valamint az egyéb - például társadalmi - szervezetek) versenyképességének és környezeti teljesítményének javítása érdekében az egyesület pályázatot ír ki.

A legtöbb fent felsorolt szervezet környezeti teljesítménye - vagyis a működéséből eredő környezeti hatások és az ezek mérséklésére tett intézkedések összessége - nincs felmérve és értékelve, pedig a környezeti megtakarítások - a környezeti hatások mérséklésére tett intézkedések eredményei - jelentős szervezeti-gazdasági előnyt jelenthetnek.

Határidő: november 16.

Részletek: https://sites.google.com/site/tudatoskornyezet/news/deszktoppalyazat

   
  HÍREK
 

Sikeresen pályázott a Nevelők Háza Egyesület a DDOP civil szervezetek infrastrukturális beruházásainak támogatására kiírt pályázatra, s ezzel 40 millió forintot meghaladó támogatást nyert a Szent István téri épület hátsó szárnyának átalakítására, a tetőtér beépítésére. A támogatás 95 % intenzitású, az önerőt a szervezet saját forrásaiból teszi hozzá.

A beruházás során sor kerül egy 100 fős akadálymentes nagyterem, egy 40 fős kisebb terem egy Zöld iroda, 3 esetszoba, valamint a kapcsolódó mellékhelyiségek kialakítására. A projekthez kapcsolódóan civil szervezetek képzése is megvalósul. A program 2012 áprilisától 2014 szeptemberéig tart. Bővebben: http://www.ckh.hu/programok/kibovul-es-uj-funkciokkal-gazdagodik-a-civil-kozossegek-haza

 

A nyári szünet után újraindult népszerű számítástechnikai tanfolyamunk.

A kezdőknek szóló tanfolyamokat két hetes turnusokban (hétköznaponként 14-16 óra között), önkéntesek tartják. Elsősorban senior korúakat várunk. A tanfolyam ingyenes. Érdeklődni a Civil Közösségek Házában személyesen, vagy telefonon lehet.

Tel.: 215-543 (Kiss Zsuzsi)

A számítógépterem hétköznapokon 9-13, illetve 17-19 órától áll az internetezni vágyók rendelkezésére. (a nyitvatartási idő házban tartott rendezvényektől függően változhat!)

Igény szerint számítástechnikai tanácsadást biztosítunk.