Decemberi hírlevél (2017)

Jogi kisokos

Néhány pont a Civil törvény és a NEA rendelet  módosító rendelkezéseiről, valamint a kapcsolódó 20/2017 (09.06.) sz. tanácsi döntéssel elfogadott Tanácsi irányelvekről-

Egyszerűsített támogatás bevezetése

Jogszabályi megjelenítése: Civil tv. 56.§ (1) bek. h) pontja 2018. 07.01-től hatályos, NEA rendelet 2.§ 16b.; III. fejezet 12/B. alcím 14.§ (1)-(7) bek.

Módosítás összefoglalása: A helyi vagy területi hatókörű szervezetek egyszerűsített támogatása 2018. július 1-jétől kerül bevezetésre. Az új támogatási formára jogosult az a helyi vagy területi hatókörű civil szervezet, amely a benyújtást megelőző két évben számviteli beszámolóval rendelkezik, megelőző két üzleti évben bevétele egyik évben sem éri el az ötmillió forintot, és nem nyújtott be az adott költségvetési évben más támogatási igényt. A keret kimerüléséig, beérkezési sorrendben az érvényes támogatási igények kielégíthetőek. A támogatás összege legfeljebb 200.000 forint.

Saját forrás kötelező előírásának megszüntetése

Jogszabályi megjelenítése: NEA rendelet 3.§ (1) bek. c) és h) pontjai; 6.§ (1)-(2) bek.; 11.§ (3) bek.; 7. sz. melléklet

Módosítás összefoglalása: A kollégiumok a pályázati kiírásokban meghatározhatják a kiíráshoz kapcsolódó saját forrás rendelkezésre állását, vagy ettől el is tekinthetnek. A pályázóknak a költségvetési terv keretében a saját forrás összegét csak abban az esetben kell igazolni, ha az a pályázati kiírásban szerepel.

Kapcsolódó tanácsi irányelv: A működési pályázati kiírások esetében a saját forrás mértéke egységesen 10 %-ban kerül meghatározásra. A szakmai pályázati kiírások esetében a támogatást saját forrás megadása nélkül kell biztosítani.

A szakmai programok keretében támogathatóvá válnak a hozzájuk kapcsolódó közvetlen költségek

Jogszabályi megjelenítése: Civil tv. 56.§ (1) bek c) pont, NEA rendelet 2.§ 21. pont

Módosítás összefoglalása: A gyakorlati alkalmazást segíti, valamint az egységesítés irányába hat, hogy a szakmai pályázati projektek esetében a programok megvalósításához közvetlenül kapcsolódó egyéb költségek is támogathatóvá válnak.

Normatív kiegészítő támogatás

Jogszabályi megjelenítése: Civil tv. 54.§ b) pont; NEA rendelet 14/A.§ (1) bek.; 14/A.§ (1a) bek.; 14/A.§ (6) bek.; 2.§ 16a. pont; 4.§ (4) bek.HK (HK=hatályon kívül helyezéssel)

Módosítás összefoglalása: Az adományok értéke után járó normatív kiegészítő támogatás iránti kérelemhez csatolt nyilatkozat benyújtásával egyszerűsödik a támogatási igények jogosultsági vizsgálata. A nyilatkozatot a döntéshozó szerv által elfogadott beszámoló alapján, a szervezet képviselője által aláírt formában szükséges benyújtani. A támogatásra vonatkozó pályázati kiírás a működési kiíráshoz hasonlóan egységes tartalommal és feltételekkel jelenik meg. Az elszámolást, ellenőrzést, kizárást érintő eljárásokban az a kollégium a döntéshozó, ahová a támogatási igényt benyújtották.

Kötelező cégkapu regisztráció

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi  CCXXII. törvény alapján  2018. január 1-jétől elektronikus ügyintézésre kötelesek a gazdálkodó tevékenységet folytató alapítványok és egyesületek.
A kötelezettség Cégkapu regisztrációval teljesíthető, amelynek végső határideje 2017. december 31.
A regisztrációhoz e-mail cím megadása szükséges és már meglévő Ügyfélkapus regisztráció, ezután lehet majd belépni a https://cegkapu.gov.hu címre. A regisztráció során szükséges megadni az elektronikus elérhetőségeket, így a hivatalos e-mail címet, telefonszámot is. A megadott e-mail cím lesz az elektronikus kapcsolattartás címe,  tehát  a hivatalos dokumentumok is erre fognak érkezni.

Pályázatok

Az emberség erejével CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány (továbbiakban Emberség Erejével Alapítvány) a Nyílt Társadalom Alapítványokkal együttműködésben, a Regionális Közösségi Központok Program keretében támogatási programot hirdet meg a dél-dunántúli régióban (Somogy, Tolna és Baranya megye), civil szerveződések, közösségek számára, mintegy 100 millió forintos keretösszeggel.

A pályázat címe: Erősödő Civil Közösségek (ECK)

A program célja a közösségek, civil szervezetek autonómiájának szélesítése valamint helyi  társadalmi problémák enyhítése. Cél az emberek és szerveződések közötti bizalom, kapcsolat és együttműködés erősítése.

A részletes kiírás a pályázati feltételek elérhetőek a : http://www.eckpecs.hu 

A következő két hétben a régió mindhárom megyeszékhelyén tartanak egy-egy tájékoztatót a pályázattal kapcsolatban az alábbi időpontokban:
Kaposvár - december 7. csütörtök 10:00 - Roxínház (Somssich Pál utca 18., Kaposvár, 7400)
https://www.facebook.com/events/1767703146859773/

Pécs - december 8. péntek 10:00 - Civil Közösségek Háza (Szent István tér 17., Pécs 7624)
https://www.facebook.com/events/704438426427136/

Szekszárd - december 12. kedd 16:00 - Ifjúsági Unió Szekszárd/Kortárs Pilvax (Táncsics Mihály u. 2., Szekszárd, 7100)
https://www.facebook.com/events/1870356399945544/

Az alábbi linken pedig elérhető a facebook csoport, amin keresztül a pályázattal kapcsolatos információkat fogják folyamatosan frissíteni:
https://www.facebook.com/groups/772665212924358/

Programajánló

A Kisház Kávézóban újabb kézműves, kreatív alkotóprogramra várunk minden kedves érdeklődőt!

A Karácsonyi készülődést végigkísérve szeretnénk egy "last minute" ajánlatot biztosítani egy olyan környezettudatos programsorozat által, amely során hasznos, dekoratív és kreatív praktikák kerülnének a terítékre, a közös alkotás jegyében!

A Karácsony Kreatív és Barkácsműhely alkalmai és tematika:
- November 30. (16:00): Adventi koszorú készítés
- December 7. (16:00): Kreatív képeslap készítés és ajándékcsomagolás
- December 14. (16:00): Karácsonyfadísz készítés
- December 21. (16:00): Ajándék készítés
Csoportvezető: Szalóki Réka - művészetterapeuta, art coach
Várunk Mindenkit! :)

December 21-én, csütörtökön 18 órától III.Filmmaraton a Kisház Kávézóban
Három filmmel és a karácsonyi tematikához igazított hangulattal, ételekkel, italokkal várunk Mindenkit!

December 9-én, szombaton 13 órától VI. Jótékonysági Mikulás Futás

regisztráció: 13.00-tól, bemelegítés: 14.30 körül, start: 15.00

December 15-én pénteken 16:30 órától Koreai Filmklub

Romantikus Sziget / Romantic Island
Rendező:Kang,Chul-woo
Szereplők: Lee Sun-kyun, Lee Soo-kyung, Lee Min-Ki, Eugene, Lee Moon-sik, Lee Il-hwa

A Civil Közösségek Háza 2017. december 22-től 2018. január 2-ig zárva tart.

Minden kedves látogatónknak, ügyfelünknek és vendégünknek áldott, békés karácsonyt és erdeményekben gazdag boldog új esztendőt kívánunk!